ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ/ΔΙΑΣΚΕΥΗ/ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Η Αθανασία Καραγιαννοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Από το 1989 εργάζεται στο Ελληνικό Θέατρο ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφράστρια. Από το 1988 εως και το 1997 και παράλληλα με τη θεατρική της δραστηριότητα, σπούδασε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και εργάστηκε στην Ελληνική Τηλεόραση και στο Ραδιόφωνο.
Σπούδασε στη Νομική Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης- Κάρολος Κουν. Με Υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) έκανε δύο μεταπτυχιακά στη Σκηνοθεσία και στη Θεατρολογία, στην Αγγλία (Royal Holloway- University of London) και στην Ιταλία ( DAMS, Bologna).
Εργάστηκε ως ηθοποιός σε πολλές παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης (και στο Κ.Θ.Β.Ε).
Μεταφράζει από τρεις γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά). Στο Ελληνικό και Κυπριακό Θέατρο, έχουν ανέβει 20 δικές της μεταφράσεις. Άλλες μεταφράσεις έχουν εκδοθεί ή είναι υπό έκδοση ( Θέατρο, Κείμενα, Ψυχολογία Gestalt).
Έχει διασκευάσει για τη Σκηνή πολλά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Έχει διδάξει Θέατρο και Θεατρολογία στη Σχολή Μωραίτη και Υποκριτική σε τέσσερις Ανώτερες Δραματικές Σχολές. Αρκετοί σύγχρονοι ηθοποιοί του ελληνικού θεατρου, υπήρξαν μαθητές της.
Έχει σκηνοθετήσει πολλές παραστάσεις και έχει συνεργαστεί με εξέχοντες Έλληνες ηθοποιούς, ( Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Φέρτης, Ζωή Λάσκαρη, Ντίνα Κώνστα κ.ά) αλλά και με ομάδες νεώτερων εξαιρετικών ηθοποιών, σε έργα των Ντύρενματ ( Play Strindberg), Άλμπη ( Ευαίσθητη Ισορροπία), Κόνραντ ( Η Επιστροφή), Αναγνωστάκη (Διαμάντια και Μπλουζ), Ζολά ( Τερέζα Ρακέν) και άλλα έργα σημαντικών συγγραφέων σε μεγάλα θέατρα της Αθηναϊκής Σκηνής.
Έχει σκηνοθετήσει ακόμα μουσικές παραστάσεις ( Το Καρναβάλι των Ζώων, με τον Α. Φασιανό και τη Βασιλική Ορχήστρα της Δανίας, η όπερα Πούσκιν, οι Τελευταίες Στιγμές του Φ. Τσαλαχούρη σε λιμπρέτο της ίδιας κ. ά) Παραστάσεις της, όπως Ο Μαρξ στο Σόχο, Σωτηρία Μπέλλου, κ.ά έκαναν πολυετή επιτυχία. Η Αθανασία έχει κάνει τη μουσική επιμέλεια σε πάνω από 30 παραστάσεις.
Έχει διατελέσει Ραδιοφωνικός Παραγωγός μαζί με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο σε καθημερινή τρίωρη ενημερωτική εκπομπή και έχει σκηνοθετήσει σειρά ντοκυμαντέρ για την ΕΡΤ ( Μετά- Μουσείο, Β΄σεζόν) παρουσιαστές της οποίας ήταν εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας μας.
Για τη σεζόν 2016-17 μετέφρασε, διασκεύασε και σκηνοθέτησε το De Profundis του Oscar Wilde, ενώ η επιτυχία Όλη η Βίβλος – λέμε τώρα του Reduced Shakespeare Company παίζεται για τρίτη συνεχόμενη σεζόν.