ΝΙΚΟΛΑOΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε θέατρο στην Θεσσαλονίκη στην Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης. Ίδρυσε το Θέατρο Σημείο το 1985. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Σημείο. Έχει σκηνοθετήσει και έχει παρουσιάσει σύγχρονους συγγραφείς, πολλούς από αυτούς γιά πρώτη φορά στην Ελλάδα (Χάινερ Μύλλερ, Μπερν. Μαρί Κολτές, Λουντμ.Πετρουσέφσκαγια) όπως:

Σάμουελ Μπέκετ (Η τελευταία μαγνητοταινία του Κράπ, Λίκνισμα, Σκιρτήματα, Τότες που)
Χάρολντ Πίντερ (Προδοσία, Βουνίσια γλώσσα, Σιωπή και Τοπίο)
Χάινερ Μύλλερ (Μηχανή Άμλετ, Περιγραφή εικόνας)
Μπερνάρ Μαρί Κολτές (Ρομπέρτο Ζούκο)
Πέτερ Χάντκε (Οταν δεν ξέραμε τίποτα ο ένας γιά τον άλλο)
Νήλ Λαμπιούτ (Εξιλέωση)
Λουντμίλλα Πετρουσέφσκαγια (Ένα ποτήρι νερό)
Στανισλάβ Ιγκνασυ Βίτκιεβιτς (Η σονάτα του Βελζεβούλη)
Κρίστα Βολφ (Μήδεια)
Σάρα Κέιν (Ψύχωσις 4.48)
Μαρκερίτ Ντυράς (Η αγγλίδα ερωμένη) κ.α.

Έχει σκηνοθετήσει έργα κλασσικού ρεπερτορίου όπως: Πωλ Κλωντέλ (Ο κλήρος του μεσημεριού), Αύγουστος Στρίντμπεργκ (Ονειρόδραμα), Σαίξπηρ (Τρικυμία, Σονέτα) κ.α.

Έχει σκηνοθετήσει έργα Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας: Ηλέκτρα και Τραχίνιες του Σοφοκλή καθώς και Μήδεια του Ευριπίδη. Έχει σκηνοθετήσει Αριστοφάνη –Ταξίδι στη χώρα της ουτοπίας, παράσταση βασισμένη σε 6 κωμωδίες.

Τέλος έχει σκηνοθετήσει έργα σύγχρονων Ελλήνων σημαντικών θεατρικών συγγραφέων, πολλά από αυτά για πρώτη φορά η επίσης πολλά από αυτά σε παραγγελία του θεάτρου Σημείο, όπως Παύλος Μάτεσις (Ενοικιάζεται φύλακας άγγελος), Βασίλης Ζιώγας (Το προξενιό της Αντιγόνης, Η κωμωδία της μυίγας, Φιλοκτήτης, Ο Δον Κιχώτης σε νέες περιπέτειες), Γιάννης Χρυσούλης (Η επιστροφή των Τσε, Ιστορίες της πόλης), Στέλιος Λύτρας (Ιουλιέτα των Μάκιντος),Κώστας Κατσουλάρης (Όταν ο λύκος δεν είναι εδώ), Γιάννης Παπάζογλου (Οι εξόριστοι), Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης (Το σπίτι με τα δώρα, Ο στρατός της Σωτηρίας), Βασίλης Κατσικονούρης (Η φανέλα) στις αναγνώσεις του Εθνικού θεάτρου, Ο κανένας σύνθεση κειμένων από 23 συγγραφείς στο Θέατρο Σημείο κ.α.

Έχει σκηνοθετήσει έργα για το Εθνικό Θέατρο –Το πανηγύρι του Αγίου Οβιδίου του Αντόνιο Μπουέρο Βαγιέχο και για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος –Ταξίδι στην έρημο του Γιάννη Παπάζογλου και Αριστοφάνης-Ταξίδι στην χώρα της ουτοπίας, καθώς και σε πολλούς άλλους επιχορηγούμενους φορείς.  Έχει σκηνοθετήσει πολλά θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα διεθνή συνέδρια και Φεστιβάλ εκπροσωπώντας την Ελλάδα κατόπιν επιλογής του από το ΥΠΠΟ.
Έχει διδάξει σε πολλά σεμινάρια διεθνή και ελληνικά, υποκριτική και σκηνοθεσία.
Έχει συμμετάσχει σε επιτροπές του Υπουργείου Πολιτισμού για το σύγχρονο Ελληνικό έργο και για την Θεατρική Παιδεία. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής πτυχιακών και εισαγωγικών εξετάσεων των Δραματικών σχολών στην Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού για τις εισαγωγικές εξετάσεις Δραματικών Σχολών. Έχει διευθύνει το Εργαστήρι θεατρικής γραφής για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Τέλος, συμμετείχε με παραστάσεις του Θεάτρου Σημείο ,σε σημαντικά Διεθνή Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως Βερολίνο-1988, Κάιρο-1990 και 1996, Αμβέρσα -1993, Δελφοί 1990 και 1998, Θεσσαλονίκη – 1997, Κύπρος 1998 ,2000 και 2008, Μπουντρίντ 2000, Κούβα – 2005, Πάτρα – 2006, Σεράγεβο – 2002 κ.α.

Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πατρών καθώς και στο Πανεπιστήμιο Ναυπλίου, σχολή Καλών Τεχνών Τμήμα Θεατρικών σπουδών, από το 2000, σκηνοθεσία και υποκριτική.

Έχει διδάξει και διδάσκει υποκριτική σε πολλές Δραματικές σχολές καθώς και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Διδάσκει σκηνοθεσία από το 2009 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τμήμα θεατρικών σπουδών. Από το 2015 αναλαμβάνει την θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.