Ο διευθυντής της Σχολής Μάξιμος Μουμούρης για τις Δραματικές Σχολές στην Ελλάδα

 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΟΥΜΟΥΡΗΣ
ηθοποιός, καλλιτεχνικός διευθυντής της ανώτερης σχολής δραματικής τέχνης Αγ. Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
 
 

Νομίζω πως ένα σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι σχολές είναι η μείωση ωραρίου κι αυτό γιατί οι σπουδαστές, πλέον, πρέπει να εργάζονται παράλληλα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ασχοληθούν αποκλειστικά, όπως θα επιθυμούσαν, με την εκπαίδευση. Η ιδιαιτερότητα της δραματικής εκπαίδευσης είναι η σχεδόν εμμονική αφοσίωση για τρία χρόνια. Ένα ευρύτερο ωράριο θα προσφέρει, επίσης, πλουραλισμό και σφαιρική γνώση, όπως και διαφορετικές κατευθύνσεις σπουδών. Στόχος θα πρέπει να είναι η άμεση ενσωμάτωση των νέων ηθοποιών στην αγορά εργασίας και σε διαφορετικά είδη θεάτρου. Θα πρέπει, επίσης, να ξεκινήσει μια πιο σταθερή και συνεχής σχέση με το υπουργείο Πολιτισμού, με την έννοια πως το υπουργείο θα πρέπει να λαμβάνει δεδομένα από την πρόοδο και τις διαδικασίες διδασκαλίας, ώστε να δημιουργηθεί μια σχέση διάδρασης με τις σχολές, όχι για την κρίση τους αλλά αποκλειστικά για τη βελτίωσή τους. Θα ήταν χρήσιμο να δούμε για ποιον λόγο οι σχολές του εξωτερικού έχουν δημιουργήσει «βαριά» ονόματα. Γιατί στην Ελλάδα, τη γενέτειρα της υποκριτικής τέχνης, υστερούμε σε φήμη. Προσωπικά, θα χαιρόμουν ιδιαίτερα αν είχαμε μεγαλύτερη εξωστρέφεια και αν προκαλούσαμε συνεργασίες με σχολές του εξωτερικού. Σε αυτό το ζήτημα η πολιτεία θα μπορούσε να ανοίξει δίκτυα με την Ευρώπη και να καλέσει ενδιαφερόμενους για συνέργειες. Ακόμα, πρέπει κάποια στιγμή να δούμε σοβαρά τη μετάβαση της δραματικής εκπαίδευσης (και εν γένει της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης) στο υπουργείο Παιδείας, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όσον αφορά τη δραματική σχολή της Αγίας Βαρβάρας, ξεκίνησε από τον τότε και νυν δήμαρχο Λάμπρο Μίχο, που εμπιστεύτηκε την εμπειρία του Ιάκωβου Καμπανέλλη και την πλαισίωσε με τους κατάλληλους επαγγελματίες, δημιουργώντας μία από τις λίγες αποκεντρωμένες σχολές στην Ελλάδα, που έχει επιπλέον στόχο να γίνει αγωγός της θεατρικής τέχνης στην κοινωνία, εν ολίγοις να φέρει το θέατρο μέσα στα σπίτια και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τους νέους μιας κοινότητας και ιδιαίτερα μιας λαϊκής κοινότητας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ακολουθήσουν μια τέχνη σε προστατευόμενο περιβάλλον με χαμηλό κόστος σπουδών.

Την περίοδο αυτή βιώνουμε μια πρωτοφανή κατάσταση παγκοσμίως λόγω της πανδημίας, εξαιτίας της οποίας κανείς δεν μπορεί να προγραμματίσει τίποτα για το μέλλον, αλλά το ΥΠΠΟΑ θα πρέπει να καταρτίσει πιθανά σενάρια ολοκλήρωσης της φετινής χρονιάς, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει γίνει διαδικτυακώς. Εμείς, ως σχολή, έχουμε ακολουθήσει μέχρι και σήμερα τις οδηγίες του υπουργείου και έχουμε φτιάξει από κοινού, σπουδαστές, καθηγητές και διεύθυνση, ένα πρόγραμμα που τρέχει με επιτυχία μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, όμως, ανυπομονούμε για τα διά ζώσης μαθήματα (εκ περιτροπής, ολιγομελή κ.λπ.) και ο δήμος της Αγίας Βαρβάρας έχει εξασφαλίσει ήδη όλες τις υποδομές (ανοιχτό θέατρο, ανοιχτοί χώροι διδασκαλίας κ.ά.) για το ασφαλές άνοιγμα της σχολής, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Σχολές και σπουδαστές νιώθουμε πως είμαστε μόνοι σε έναν ωκεανό προβλημάτων και ανασφάλειας. Οι υπεύθυνοι στο υπουργείο θα πρέπει να αντιληφθούν πως η τέχνη είναι ουσιαστική για την κοινωνία των ανθρώπων και υπάρχουν κάποιοι νέοι στις σημερινές ανώτερες σχολές δραματικής τέχνης που ονειρεύονται τη ζωή τους μέσα στο θέατρο με κάθε κόστος, ως μια ανάγκη ζωτικής σημασίας. Πρέπει και οφείλουμε να τους στηρίξουμε με ό,τι δυνάμεις μάς έχουν απομείνει. Η τέχνη ζητάει υπερβάσεις, το ίδιο και η πανδημία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ ΜΠΟΖΩΝΗ για την LIFO

Ο διευθυντής της Σχολής Μάξιμος Μουμούρης για τις Δραματικές Σχολές στην Ελλάδα